Blog

21
April

Sinterklaas

Rate this item
(0 votes)

Hij is weer in het land, de goedheiligman met zijn knechten. Het tastbare bewijs daarvan mocht ik bij mij in het dorp aanschouwen, toen ik mijn brave cockertje ging uitlaten. Van verre kwam het uitbundige gezang mij al tegemoet, naderbij gekomen zag ik ook de reden van het vrolijke gezang......sinterklaas, met jawel een aantal zwarte pieten, die enthousiast op de maat van het onsterfelijke lied

"zie ginds komt de stoomboot " op en neer sprongen. Het bracht me in een klap terug in mijn kindertijd. Ik geloofde rotsvast in de sint, hoewel sommige dingen mij toch ook wel voor een raadsel stelden.

Het was een spannende tijd, waarin je o zo braaf diende te zijn, want zei mijn moeder met opgeheven vinger : "stoute kindertjes gaan in de zak mee naar Spanje " Oei, daar had ik dus geen trek aan, dus gedroeg ik me in deze periode altijd voorbeeldig, want stel je voor al dat snoep en die cadeautjes te moeten missen. Wij mochten vanaf dat de sint in het land was, een dag in de week s avonds onze schoen zetten,daar diende je wel wat in te doen, in ruil voor wat lekkers. Steevast werd er dan ook een wortel in gedaan voor het paard van de sint en een ellenlange brief met wensen, die praktisch nooit werden ingewilligd, maar proberen deed ik het iedere keer weer. De schoen werd gezet voor de potkachel, die lustig brandde en waardoor dus zwarte piet via de schoorsteen naar binnen diende te komen om de goede gaven af te leveren. Wel wat raar, vond ik, maar daarom is t ie ook zo zwart natuurlijk. De volgende morgen was de wortel verdwenen en lag er een kleinigheid in de schoen, een gevulde chocolademuis of kikker. Ik vond het een wonder, wat mij niet opviel, dat er in deze tijd opvallend veel hutspot werd gegeten bij ons thuis.. Ook kwam zwarte piet bij ons langs, dit gebeurde in de vorm van luid op de deur kloppen en roepen :" zijn hier nog stoute kinderen ? " begeleid door een zwarte handschoen, die om de hoek van de deur pepernoten gooide,. Hoe dichter de verjaardag van de sint naderde, hoe meer er door ons werd gezongen voor de schoorsteen, liefst zo hard mogelijk, zodat de brave man ons goed kon horen. Op 4 december was het dan eindeklijk zover, de schoen mocht worden gezet en de volgende dag was het altijd reuze spannend, wat zat er in mijn schoen. Het was meestal een spellletje of een boek, vergezeld van een geestig gedichtje. Ook werd sinterklaas door ons bezocht bij zijn aankomst, wat geen doorslaand succes was,omdat er altijd hordes mensen voor mijn neus stonden en ik dus nooit wat te zien kreeg. Dus werd thuis besloten, dat het anders moest, we gingen de sint bezoeken. Deze zetelde voor de gelegenheid op een grote troon midden in een bekend warenhuis. Er stond al een flinke rij kinderen, toen ik aan de beurt was, werd ik aangemoedigd de sint een hand te gaan geven. Aarzelend kwam ik naar voren. "zo "sprak de sint, ben jij wel een braaf meisje geweest ? Ja, dan mag je wel even op schoot komen zitten. Ik vond het al een griezel, maar dit was de druppel die de emmer deed overlopen, krijsend maakte ik mij uit de voeten, mijn ouders en sint in diepe verbijstering achterlatend. Nodeloos om te vermelden, dat het hele sintgebeuren voortaan lekker achter de warme potkachel werd gevierd. Fijne sinterklaas !

Lezen 624 times Last modified on Tuesday, 21 April 2015 13:51

Webdesign

copyright nu compleet 511x298Ik fotografeer o.a. voor :

logo bruisend ankeveen  
   
logo theater voor website  
   

 

logo pkamp voo website    

 

 

 

 

Update


  

 

miniatuur  
   

 

Statistieken

2545993
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige Week
Deze Maand
Vorig maand
Totaal
136
44
298
331851
2101
3099
2545993